Skip to main content
Menyja
Mundësi të tjera Mundësi të tjera
Përvoja nga vendet e tjera:

Ndërmarrëse krenare në Kosovë

Unë jam Sadije B., 38 vjeçare dhe jetoj në Kosovë. Jam rrobaqepëse me përvojë dhe kam edhe biznesin tim të vogël në Obiliq. Për këtë i jam mirënjohëse programit të riintegrimit të Qeverisë Federale Gjermane në të cilin kam marrë pjesë.

Në vitin 2015, unë i jam bashkuar shumë njerëzve që migruan nga Kosova për në Gjermani. Pas disa muajsh kuptova se kisha ide të gabuara rreth jetës dhe mundësive atje. Kështu që vendosa të kthehem në Kosovë. Pas kthimit, kam marrë një subvencion financiar nga GIZ, i cili ishte i mjaftueshëm për t’i siguruar pajisjet bazike, por jo për të mbështetur tërë ndërmarrjen time. Së bashku me një grant tjetër nga Ministria e Zhvillimit Rajonal të Kosovës më në fund ia dola të themeloj biznesin tim.

Në vitin 2018 kam hapur një dyqan rrobaqepsie të vogël në një vend të përshtatshëm në Obiliq. Pas një kohë të shkurtër unë kam qenë në gjendje ta zgjeroj biznesin tim, i cili u zhvillua në një biznes të qëndrueshëm për punime të qepjes dhe prerje rrobash. Biznesi im tashmë ka një emër, quhet "Atelie Anisa" dhe ka logo të vetën po ashtu edhe një faqe interneti. Ndërkohë, kam tre punëtore. Për shkak se kërkesa është aq e madhe, dëshiroj të punësoj tre persona të tjerë, të cilët do të doja t’i udhëzoja më tutje.

Në rrugën time për fillimin e biznesit, gjithashtu kam pasur edhe shumë mbështetje nga „D&D Business Support Center“, e cila punon së bashku me GIZ. Ndër të tjera, ekipi këshillues më ndihmoi për të dizajnuar logon, për të përgatitur një plan biznesi dhe për të aplikuar për fonde të mëtejshme për krijimin e biznesit tim. Deri më sot, ata janë akoma me këshilla dhe vepra pranë meje dhe më sjellin, për shembull, në kontakt me kompanitë e mëdha të tekstilit, kështu që edhe unë ndoshta mund të qepi rroba për ta.

I këshilloj të gjithë që së pari t’i shqyrtojnë mundësitë në vendin e origjinës përpara se të shkojnë jashtë shtetit.


Botuar më 04/2019

Në rrugën time për fillimin e biznesit, unë kam marrë shumë mbështetje
Sadije B., Kosovë

Mundësi të tjera

 • Ndihmë për ata që duan të kthehen

  Ju doni të ktheheni në Kosovë? Për këtë ju duhet ndihmë? “AWO” ju përkrah juve. “AWO” është në Prishtinë dhe në Prizren.

  Mëso më shumë

 • Trajnime për themelimin e kompanive

  Doni të themeloni një kompani? Keni themeluar kompani dhe doni të avancoheni më tutje? APPK-ja ofron trajnime të ndryshme.

  Mëso më shumë

 • Prej idesë deri te kompania

  Doni të punoni të pavarur? Jeni duke planifikuar të themeloni një kompani? Nënë Tereza ju përkrah. Ofrojmë trajnime të ndryshme në komuna të ndryshme.

  Mëso më shumë

 • Shëndetësia dhe përkujdesja

  Jeni duke kërkuar një shkollim profesional ose një punë? Doni të punoni në fushën e shëndetësisë ose infermierisë? Qendra Profesionale e Trajnimit Diakonie ju përkrah.

  Mëso më shumë

 • Trajnim për TIK-un

  Doni të bëni një trajnim për TIK-un? Doni të mësoni programimin? „Open Data Kosovo“ ofron trajnime të ndryshme. Ka edhe kurse speciale për vajza e gra.

  Mëso më shumë

 • Mediat digjitale dhe TIK-u

  Ju intereson TIK-u dhe mediat digjitale? “IPKO” ka organizime të ndryshme dhe jep përkrahje financiare. Ka edhe një program special për vajza.

  Mëso më shumë

 • Shkollime profesionale, trajnime, punë sezonale

  Doni të mësoni ndonjë gjuhë të huaj? Jeni duke kërkuar një trajnim për punë? Jeni duke studiuar në Universitet dhe jeni duke kërkuar një punë sezonale? Agjensioni i Përkrahjes së Punësimit Kosovë (APPK) ofron trajnime të ndryshme, kurse të gjuhës dhe punësim sezonal.

  Mëso më shumë

 • Këshillime kur themeloni kompani

  Doni të themeloni një kompani? Qendra Inovative në Gjakovë ju këshillon.

  Mëso më shumë

 • Trajnim: profesione të ndryshme

  Doni të punoni në një profesion të ri? Jeni duke kërkuar një trajnim të ri?
  Nënë Tereza ju përkrah.

  Mëso më shumë

 • Shkollimi profesional

  Shkollimi profesional dual në Gjermani do të thotë: të punosh në ndërmarrje ndërkohe dhe të mësosh teorinë. Ju ndiqni një shkollë profesionale, por për ta bërë këtë gjë, ju keni nevojë për një vend pune dhe një vizë të posaçme.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për të kërkuar punë

  Këtu ju mësoni si të kërkoni punë në tregun ndërkombëtar të punës. Ju merrni informacione rreth faqeve të internetit për kërkimin e punës. Specialistët ju ndihmojnë.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për pun. san., ngrohje dhe kondicionerë

  Këtu ju mësoni bazat e punimeve sanitare, ngrohjes dhe kondicionerëve: specialistët ju tregojnë si të saldoni tubacionet. Kursi ofrohet në Osnabrück (landi i Niedersachsen-it).

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë: parukeri dhe kozmetikë

  Këtu ju mësoni bazat e parukerisë dhe kozmetikës. Specialistët ju tregojnë teknikat për tharjen dhe ngjyrosjen. Kursi zhvillohet në Osnabrück (landi i Niedersachsen-it).

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për energji fotovoltaike

  Energji nga dielli. Energji fotovoltaike. Energji solare. Si funksionon kjo gjë? Ky kurs u jep përgjigje pyetjeve rreth kësaj teme. Ai ofrohet në vende të ndryshme në Hesen-in Verior dhe Lindor.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për teknikën e ujitjes

  Këtu do të mësoni bazat lidhur me teknikën e ujitjes. Specialistët ju japin këshilla të rëndësishme. Ju do të mësoni të përdorni ujin në kopshtari dhe në bujqësi.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për teknik ndërtimi

  Këtu ju mund të mësoni si ndërtohen ose riparohen shtëpitë. Specialistët ju japin mësim. Ju merrni shumë këshilla praktike. Kursi zhvillohet në Bebra (Hesen-i Verilindor).

  Mëso më shumë

 • Trajnim aplikimi për shanse të reja

  Këtu ju mësoni si të shkruani ashtu siç duhet një CV. Kësisoj ju i rrisni shanset për të gjetur një vend pune të përshtatshëm.

  Mëso më shumë

 • Anglishtja: si gjuhë e dytë dhe e huaj

  Këtu ju mund të përmirësoni anglishten tuaj. Kjo ju hap perspektiva të reja. Një anglishte solide është veçanërisht e rëndësishme në fushën e turizmit dhe gastronomisë.

  Mëso më shumë

 • Haqpja e një biznesi për gratë

  Këtu ju mund të përfitoni njohuritë bazë për hapjen e një biznesi në vendin prej nga vini. Kursi është për gratë. Ai është i thjeshtë dhe i përshtatshëm edhe për analfabetet.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë në ndërtimtari

  Këtu ju mësoni bazat e ndërtimtarisë. Specialistët ju tregojnë për shembull si murosësh apo të suvatosh. Kursi zhvillohet në Osnabrück (landi i Niedersachsen-it).

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë në sektorin e shërbimeve

  Këtu mësoni se cilat drejtime në sektorin e shërbimeve ju ofrojnë shanse të mira pune. Specialistët ju japin këshilla të rëndësishme. Kurset zhvillohen në Hesen-in Verior dhe Lindor.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë: bojatisje dhe llakosje

  Këtu ju mësoni bazat e bojatisjes dhe llakosjes. Specialistët ju tregojnë si lyhen dhe vishen me letër muret. Kursi zhvillohet në Osnabrück (landi i Niedersachsen-it).

  Mëso më shumë

 • Bazat për hotel, gastronomi dhe turizëm

  Këtu ju mund të ndiqni një kurs, nëse dëshironi të punoni në gastronomi, hotel ose turizëm.

  Mëso më shumë

 • Trajnim në shitje

  Hier üben Sie, wie man erfolgreich Produkte verkauft. Profis geben Ihnen wichtige Tipps. Kurse finden in Nord- und Osthessen statt.

  Mëso më shumë

 • Gatimi me energji diellore

  Të gatuash me energji diellore. Të përgatisësh ushqimin me energji të rinovueshme. Si bëhet kjo gjë? Kursi të jep një përgjigje për këtë. Ai zhvillohet në Bad Hersfeld (Hesen-i Verior).

  Mëso më shumë

 • Hyrje: Instalimet elektrike

  Këtu mund të mësoni bazat e instalimeve elektrike si p.sh.: përdorimin e veglave të punës ose ndërtimin e qarqeve elektrike. Kursi zhvillohet në Duisburg (landi: Nordrhein-Westfalen-it).

  Mëso më shumë

 • Të punosh pasi ke kryer arsim profesional

  Ju dëshironi të punoni si punëtorë/e të specializuar në Gjermani? Mundësitë tuaja varen prej profesionit që keni. Gjithashtu duhet të dini gjermanisht dhe të bëni njohjen e arsimit tuaj profesional.

  Mëso më shumë

 • Këshillim për mundësitë profesionale

  Ju jeni duke menduar që të ktheheni në atdheun tuaj? Ne ju këshillojmë në këtë drejtim. Ju do të merrni informacione lidhur me mundësitë për punë dhe për kualifikimet e mëtejshme të përshtatshme.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për parukiere/parukier

  Këtu ju do të mësoni bazat e parukerisë. Specialistët ju tregojnë si të prisni, të ngjyrosni dhe të modeloni flokët. Kursi zhvillohet në Bad Hersfeld (Hesen-i Verilindor).

  Mëso më shumë

 • Ndërtimi i furnelës me energji diellore

  Të gatuash me energjinë që jep dielli: këtu ju mund të mësoni si të ndërtoni vetë një furnelë me energji diellore. Kursi zhvillohet në Bad Hersfeld (Hesen-i Verior).

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë per bukëpjekës

  Bazat e bukëpjekjes: Specialistët ju tregojnë si të piqni bukë, simite dhe ëmbëlsirë. Ju mësoni diçka edhe lidhur me shitjen. Kursi zhvillohet në Bebra (Hesen-i Verilindor).

  Mëso më shumë

 • Ndihmë për gratë në nevojë.

  Ju kërkoni ndihmë, sepse ju kërcënojnë? Ju përjetoni dhunë apo ju shfrytëzojnë për punë? Gratë në nevojë përfitojnë ndihmë tek „SOLWODI Hilfe“. Këshillimi është falas dhe individual.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për turizëm

  Këtu ju mësoni bazat në fushën e turizmit. Specialistët ju japin këshilla të rëndësishme për programe të suksesshme udhëtimi. Kurset zhvillohen në Hesen-in Verior dhe Lindor.

  Mëso më shumë

 • Përmirësimi i perspektivës profesionale

  Në këtë kurs ju mund të përgatiteni për tregun e punës. Këtu ju mund të zgjeroni njohuritë tuaja profesionale dhe të përmirësoni aftësitë personale.

  Mëso më shumë

 • Këshillim në afërsi të vendbanimit

  Ju jeni duke u menduar që të ktheheni në atdheun tuaj? Këtu ju mund të kërkoni një nga Qendrat për Këshillim lidhur me kthimin në atdhe.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për punë me dru

  Këtu ju mësoni bazat e përpunimit të drurit. Profesionistët ju tregojnë për shembull si ndërtohen dollapët. Kursi zhvillohet në Osnabrück (landi i Niedersachsen-it).

  Mëso më shumë

 • Kurs kompjuteri

  Këtu ju përfitoni njohuri praktike në IT. Ju njihni programet më të rëndësishme dhe mësoni të kërkoni diçka në internet. Kjo ju ndihmon jo vetëm profesionalisht, por edhe personalisht.

  Mëso më shumë

 • Saldimi: kurs me certifikatë

  Këtu ju mësoni si të punoni me metalin. Në përfundim të kursit për saldimin në Bad Hersfeld (Hesen-i Verior) ju mund të jepni një provim dhe të pajiseni me certifikatë.

  Mëso më shumë

 • Turizmi

  Këtu ju mësoni njohuritë themelore për turizmin. Kësisoj jeni i përgatitur për një punësim në këtë fushë.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për hapjen e një biznesi

  Ju keni një ide për biznes? Ju dëshironi të punoni në mënyrë të pavarur privatisht? Ju keni dëshirë të punoni në financë-kontabilitet? Këtu mund të merrni njohuritë bazë.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për mekanik makinash

  Ju interesoheni për makinat dhe teknikën? Këtu mund të fitoni njohuritë themelore për teknikën e makinave. Ju mund të riparoni vetë një makinë.

  Mëso më shumë

 • Të punosh me diplomë

  Ju jeni i/e diplomuar dhe dëshironi të punoni në Gjermani? Mundësitë tuaja varen nga fusha ku keni kryer studimet. Ju duhet të bëni njohjen e diplomës.

  Mëso më shumë

 • Drejt punës si i pavarur privatisht

  Ju dëshironi të hapni një firmë tuajën? Këtu ju mund të bisedoni për anët pozitive dhe negative të këtij aktiviteti. Përveç kësaj ju mësoni bazat e kalkulimit të ekonomisë së ndërmarrjes.

  Mëso më shumë

 • Informacion në telefon

  Ju jeni duke u menduar të ktheheni në atdheun tuaj? Këtu mund të merrni informacionet e para lidhur me kthimin.

  Mëso më shumë

 • Studimet

  Vazhdimi i studimeve në një shkollë të lartë gjermane është me siguri një zgjedhje e mirë. Por për këtë, ju duhet të përmbushni disa kritere. Këtu ju mund të gjeni informacione të ndryshme.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për metale

  Këtu ju mësoni ndërtimin e konstruksioneve metalike. Specialistët ju tregojnë si mund të përpunohen metalet. Kursi zhvillohet në Osnabrück (landi i Niedersachsen-it).

  Mëso më shumë

 • Mekanik biçikletash

  Këtu mund të mësoni bazat e mekanikës së biçikletave. Ju punoni shumë në praktikë, mësoni terminologjinë dhe zgjeroni njohuritë tuaja në matematikë.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë për filtrimin e ujit të pijshëm

  Këtu ju do të mësoni bazat për vënien në përdorim të filtruesve të ujit të pijshëm në shtëpi. Specialistët ju japin këshilla të rëndësishme për pastërtinë e ujit.

  Mëso më shumë

 • Hapja e një biznesi

  Ju doni të hapni një firmë tuajën në Gjermani? Nisja për hapjen e një ndërmarrje të tillë duhet të jetë i planifikuar mirë.

  Mëso më shumë

 • Kurs bazë në gastronomi

  Këtu ju mësoni bazat në fushën e gastronomisë. Specialistët ju japin këshilla të rëndësishme për të punuar me sukses në restorant. Kurset zhvillohen në Bad Hersfeld dhe Bebra.

  Mëso më shumë

 • Kurse të ndryshme profesionale

  Kualifikim i mëtejshëm në shumë fusha. Për shembull për rrobaqepësi, kompjuter, kuzhiniere/kuzhinier, make-up, infermiere/infermier kontabilitet, anglisht, gjermanisht për turizmin. Kurset zhvillohen në Manhajm (Mannheim).

  Mëso më shumë

 • Kurse bazë në tekstil, punë me dorë dhe matematikë

  Kualifikim i mëtejshëm për gra. Ju mësoni njohuritë bazë praktike në fushën e rrobaqepësisë, qëndistarisë, punës me dorë dhe matematikës. Kurset zhvillohen në Kusel, në landin e Rajnland Pfalcit (Rheinland-Pfalz).

  Mëso më shumë

 • Kurse të ndryshme me praktikë

  Kualifikime të mëtejshme nga kurset teorike dhe praktikat. Për shembull në magazinë, logjistikë, si mekanik makinash, në rrobaqepësi ose për infermieri dhe higjenë. Në Mepen (Meppen) në landin e Nidersaksenit (Niedersachsen).

  Mëso më shumë

 • Qendra e kthimit URA

  Jeni kthyer në Kosovë dhe keni nevojë për ndihmë? Një vend për të jetuar? Trajtim mjekësor? Letra? Punë?
  URA ju ndihmon të rifilloni jetën në Kosovë.

  Mëso më shumë

 • Agjencia e Punësimit e Republikës së Kosovës

  Jeni në kërkim të punësimit? Agjencia e Punësimit e Republikës së Kosovës ju ndërmjetëson për gjetjen e një pune ose një trajnimi.

  Mëso më shumë

 • Bursa arsimore

  “Roma Education Fund” përkrah romët që shkojnë në shkollë ose studiojnë. Juve ju ipet ndihmë përgjatë procesit të aplikimit apo regjistrimit. Ju mund të merrni edhe një bursë.

  Mëso më shumë

 • Këshillime ligjore

  Keni një problem ligjor dhe ju duhet ndihmë? Programi për të Drejtat Civile Kosovë (CRP/K) ju këshillon.

  Mëso më shumë

 • Si të mësoni gjermanisht

  Jeni duke kërkuar një shkollë për gjuhë të huaja që ofron kurse për gjermanisht? Në Institutin Austriak të Gjuhëve në Prishtinë ju mund të mësoni gjermanisht.

  Mëso më shumë

 • Gjuhë dhe TIK-u

  Doni të mësoni gjuhë të huaja? Ju intereson TIK-u? Në Institutin për Trajnim dhe Zhvillim (TDI) ofrohen trajnime të ndryshme.

  Mëso më shumë

 • Trajnime të ndryshme

  Dëshironi të aftësoheni më tutje? Te Kolegji Europian i Kosovës ka trajnime të ndryshme.

  Mëso më shumë

 • Mësoni gjermanisht

  Doni të mësoni apo avanconi gjuhën gjermane? J Në „Goethe-Zentrum“ ka kurse të gjuhës në nivele të ndryshme. Këtu ju mund të bëni edhe vetëm provimin për dëshmi.

  Mëso më shumë

 • Punësime në fusha të ndryshme

  Jeni duke kërkuar punë? Ka faqe të ndryshme të internetit ku mund të gjeni oferta për punë.

  Mëso më shumë

 • Përkrahja e grave

  „Kosova Women 4 Women“ ju ndihmon grave përmes trajnimeve për zhvillim profesional apo përkrahjes financiare KW4W ofron edhe trajnime informuese për burrat.

  Mëso më shumë

 • Ndihmë gjatë themelimit të kompanive

  Doni të themeloni një kompani? Jeni duke kërkuar trajnime për TIK-un, mediat sociale dhe marketingun? “ICK”-ja ju ndihmon.

  Mëso më shumë

 • Kurse online në biznes dhe ekonomik

  Platforma e mësimit „Kiron“ ofron module në nivelin e shkollave të larta: bazat teorike të sistemeve ekonomike dhe të ekonomisë së ndërmarrjes.

  Mëso më shumë

 • Teknika e punimeve higjeno-sanitare, ngrohjes dhe ajrit të kondicionuar

  Këtu mund të mësoni teknikën e punimeve higjeno-sanitare, të ngrohjes dhe ajrit të kondicionuar. Për shembull instalimin e impjanteve dhe mirëmbajtjen e tyre. Kursi zhvillohet në Duisburg (landi: Nordrhein-Westfalen).

  Mëso më shumë

 • Kurs online për punë sociale

  Platforma e mësimit „Kiron“ ofron kurse në nivelin e shkollave të larta. Ajo ndërmjetëson një spektër të gjerë njohurish teorike dhe shkencore lidhur me punën sociale.

  Mëso më shumë

 • Hyrje: konstruksionet metalike

  Këtu ju mësoni bazat e ndërtimit të konstruksioneve metalike, p.sh.: si të punoni me veglat dhe makineritë e ndryshme. Kursi zhvillohet në Duisburg (landi i Nordrhein-Westfalen-it).

  Mëso më shumë

 • Hyrje: Bojatisja dhe llakosja

  Këtu ju mësoni bazat e bojatisjes dhe llakosjes, p.sh.: teknikat e bojatisjes. Kursi zhvillohet në Duisburg (landi i Nordrhein-Westfalen-it).

  Mëso më shumë

 • Perspektiva përmes hapjes së një biznesi

  Ju keni një ide për të hapur një biznes? Ju dëshironi të bëheni i pavarur në vendin prej nga vini me një ide për hapjen e një biznesi? Ju keni nevojë për ndihmë në fillim? „StartHope@Home“ ofron kurse dhe këshillim.

  Mëso më shumë

 • Hyrje: Elektroteknikë

  Këtu mund të mësoni bazat e elektroteknikës: përdorimin e veglave të punës, matematikën e rëndësishme ose ndërtimin e qarqeve elektrike. Kursi zhvillohet në Duisburg (landi: Nordrhein-Westfalen).

  Mëso më shumë

Contact Të gjesh mundësi Find adice Kërko këshillim