Skip to main content
Menyja
Mundësi të tjera Mundësi të tjera
Përvoja nga vendet e tjera:

Zeja e bukëpjekësit me të ardhme

Unë quhem Igrita dhe jam nga Shqipëria. Në janar të vitit 2016 emigrova bashkë me burrin dhe me 3 vajzat e mia në Gjermani. Çfarë kërkonim atje? Një jetë më të mirë! Në të vërtetë na eci mirë: burri gjeti punë si saldator, unë në pastrim dhe fëmijët filluan shkollën. Në shkollë ata mësuan shumë shpejt gjermanisht. Megjithatë na mungonin të afërmit dhe miqtë, na mungonte kultura jonë në Shqipëri. Prandaj në janar të vitit 2017 u kthyem.

Por në atdhe patëm një fillim të vështirë. Viti shkollor i përfunduar në Gjermani nuk u njoh në Shqipëri dhe fëmijët patën vështirësi të integroheshin përsëri në sistemin shkollor shqiptar. Përveç kësaj unë dhe burri nuk mundëm të punësoheshim. Kishte shumë pak oferta për punë dhe nga ajo pak punë që bënim nuk mund të jetonim.

Për këtë arsye u paraqitëm tek Qendra Gjermane e Informacionit për Migracion, Aftësim dhe Karrierë (DIMAK). Ne donim të dinim se si mund të gjenim punë për të ndërtuar një jetë të re në Shqipëri. Me sukses! Vajzës sime Altea dhe mua na pëlqen shumë të pjekim. Ajo bën me dëshirë torta dhe ëmbëlsira, kurse unë preferoj më shumë profesionin klasik të bukëpjekësit. Për këtë arsye DIMAK-u i ndërmjetësoi Alteas një kurs për pastiçiere. Kurse unë pata rastin të mësoj receta të reja në një kurs për bukëpjekje. Ëndrra jonë e vogël: një furrë e përbashkët për nënën dhe vajzën.

Në vendin ku jetojmë ne, në Kamëz, ka një kërkesë të madhe për furra të mira. Për këtë arsye ne dikur dëshirojmë të hapim një dyqan tonin. Aty unë mund të pjek llojet e ndryshme të bukëve, të cilat i kam mësuar në kurs. Edhe burri im ka gjetur një punë të re, falë gatishmërisë për ndihmë të këshilltareve të DIMAK-ut.

Vajza ime Altea dhe unë kemi ëndrrën tonë të vogël: ne ëndërrojmë për një furrë të përbashkët në vendin ku jetojmë, në Kamëz!
Igrita Kovaçi

Mundësi të tjera

 • Bashkimi i familjeve

  Ju jeni ndarë nga familja juaj? Ju dëshironi të gjeni anëtarët e familjes? Ju dëshironi ta bashkoni përsëri familjen? Kryqi i Kuq Shqiptar ju ndihmon.

  mehr Information

 • Lista e vendeve ku ofrohet shkollim profesional

  Ju kërkoni një shkollim profesional në Shqipëri? Në këto faqe interneti ju do të gjeni lista me shkollat publike dhe qendrat arsimore.

  mehr Information

 • Ndihmë për hapjen e një biznesi

  Ju dëshironi të hapni një biznes? „Innovation Hub Tirana“ ju ndihmon të bëni hapat e parë dhe ju këshillon në fusha të ndryshme. Për këtë ofrohen dhe seminare.

  mehr Information

 • Ndihmë e veçantë për gratë

  Ju jeni grua dhe kërkoni përkrahje? Rrjeti ju ndihmon në këtë drejtim. Ekzistojnë oferta të ndryshme si dhe një numër telefoni për raste urgjente.

  mehr Information

 • Ndihmë për fëmijë

  Ju kërkoni përkrahje për fëmijët tuaj? Juve ju nevojiten artikuj shkollorë dhe veshmbathje? Ju keni shumë pak para. Këtu ju jepet ndihmë.

  mehr Information

 • Shërbimi Kombëtar i punësimit në Shqipëri

  Ju kërkoni një punësim në Shqipëri? Në faqen e internetit të Shërbimit Kombëtar të Punësimit në Shqipëri ju mund të gjeni informacione dhe oferta të ndryshme.

  mehr Information

 • Ndihmë për viktimat nga torturat

  Ju keni rënë viktimë e torturave? Jeni i traumatizuar? ARCT-ja ju ndihmon juve që të ndjeheni më mirë brenda një kohe të shkurtër. Këtu ofrohet dhe këshillim ligjor.

  mehr Information

 • Punësime në të gjitha fushat

  Ju kërkoni një punësim në Shqipëri? Këtu mund të gjeni një listë me faqet e internetit. Në këto faqe ka oferta të ndryshme për punësim.

  mehr Information

 • Oferta të ndryshme për ndihmë

  Ju keni nevojë për ndihmë? Caritas-i Shqiptar është aktiv në fusha të ndryshme. Nëse keni nevojë për ndihmë, ju mund të telefononi këtu. Caritas-i punon në të gjithë vendin.

  mehr Information

 • Kurse dhe kualifikime

  Ju do të ktheheni në Shqipëri? Ju dëshironi të bëni një kualifikim? Këtu ofrohen kurse të ndryshme, që janë interesante për të gjitha shqiptaret dhe për të gjithë shqiptarët.

  mehr Information

 • Ndihmë për fëmijët nga mosha 5 deri në 14 vjeç

  Fëmija juaj ka nevojë për përkrahje, për shembull në shkollë? Ai është në moshën nga 5 deri në 14 vjeç? Rrjeti ju ndihmon juve. Përkrahje e veçantë ofrohet për fëmijët nga familjet e komunitetit rom dhe egjiptian.

  mehr Information

 • Punësime në të gjithë botën

  Ju kërkoni një punësim? Ju dëshironi të punoni në Shqipëri ose jashtë Shqipërisë? „Erca“ ju ndihmon të punësoheni.

  mehr Information

 • Ndihmë për viktimat e dhunës

  Ju keni rënë viktimë e ushtrimit të dhunës? Ju nuk ndjeheni më i sigurtë në shtëpi? Ekziston një numër telefoni për raste emergjente, përmes të cilit ju ofrohet ndihmë. Gjithashtu ndihmë ju ofron dhe rrjeti.

  mehr Information

 • Ndihmë për të varurit nga droga dhe personat e tjerë.

  Ju keni probleme me drogën dhe alkoolin? Ju jeni i/e prekur nga virusi HIV ose keni sidë? Ju dëshironi një këshillim lidhur me shëndetin dhe parandalimin e shtatzanisë? Ju keni nevojë për ndihmë? APRAD-i ju ndihmon.

  mehr Information

 • Shkollim profesional si rrobaqepëse

  Ju dëshironi të bëheni rrobaqepëse?
  Gratë dhe vajzat mund të bëjnë tek Kryqi i Kuq Shqiptar një shkollim profesional ose një praktikë profesionale.

  mehr Information

 • Shkollimet profesionale duale dhe trajnimet

  Ju kërkoni një shkollim dual në Shqipëri? Qendra e Kamzës ofron shkollime profesionale në fusha të ndryshme. Për këto fusha kadhe trajnime të shkurtra.

  mehr Information

 • Trajnime në gastronomi dhe hoteleri

  Ju dëshironi të punoni në gastronomi ose në hoteleri? Për ta bërë këtë gjë duhet të mësoni diçka më shuë? Në „Hospitality and Tourism Acadamy“ në Tiranë ofrohen kurse të ndryshme në këtë fushë.

  mehr Information

 • Trajnime në gastronomi

  Ju kërkoni një shkollim profesional ose një kurs në gastronomi? Në Institutin Kulinar Neranxi në Tiranë ju mund të kryeni kurse she shkollime profesionale në fusha të ndryshme.

  mehr Information

 • Shkollimi profesional në Tiranë

  Ju kërkoni një shkollim profesional në Tiranë? Shkolla „Don Bosko “ ju ofron kurse të ndryshme.

  mehr Information

 • Kualifikime në të gjitha fushat

  Ju dëshironi të bëni një kualifikim? Njoftime ju ofron kurse të ndryshme në të gjitha fushat.

  mehr Information

Contact Të gjesh mundësi Find adice Të gjesh këshillim