Skip to main content
Menyja

Nga futbollist në bukëpjekës

Nga futbollist në bukëpjekës

Ëndrra ime për t’u bërë futbollist profesionist në Europë nuk ishte realiste. Tani kam furrën time të bukës në Ganë dhe mund të kujdesem fare mirë për veten time.

Mëso më shumë

I kthyer pranë familjes

I kthyer pranë familjes

Në Gjermani doja të kisha sukses profesionalisht. Përse jetoj tani përsëri në Erbil dhe si ia dola mbanë të kthehesha.

Mëso më shumë

Një firmë personale për IT

Një firmë personale për IT

Krijimi i një firme për marketing në internet i jep shpresë. Pas kthimit nga Gjermania Emiliano ka ndërtuar një të ardhme të re në Serbi.

Mëso më shumë

Më në fund u bëra i pavarur

Më në fund u bëra i pavarur

Unë quhem Ghafar. Vij nga Afganistani dhe jam 35 vjeç. Në vitin 2014 shkova në Gjermani, sepse kisha nevojë për një ndërhyrje mjekësore, e cila në Afganistan nuk ishte e mundur. Në Gjermani erdha vetëm dhe bëra kërkesën për azil. Familja ime mbeti në Afganistan.

Mëso më shumë

Pasiguria u largua

Pasiguria u largua

Unë quhem Naa, jam 29 vjeç dhe vij nga Gana. Më parë kam punuar si menaxhere për event-e. Në vitin 2015 shkova në Gjermani për të filluar studimet e nivelit master në Development Economics and International Studies. Qysh në fillim e kisha të qartë që pas përfundimit të studimeve do të kthehesha. Unë doja të ndihmoja në zhvillimin e vendit tim. Njëkohësisht isha e pasigurtë se si do të mundja ta ndërtoja të ardhmen atje.

Mëso më shumë

Tërthorazi drejt suksesit

Tërthorazi drejt suksesit

Unë jam Ibrahima, 49 vjeç dhe vij nga Dakar. Më parë kam punuar në një firmë furnizuese, por atje nuk kisha të ardhme. Për këtë arsye në vitin 2018 shkova në Francë dhe prej andej në Gjermani, ku kisha njerëz të familjes. Në Gjermani pata një fillim të ri, por krejt ndryshe nga se e kisha menduar.

Mëso më shumë

Një startim i ri me shitore vetiake

Një startim i ri me shitore vetiake

Unë quhem Derrick, jam 29 vjeç dhe vij nga Gana. Kam studiuar informatikë, por nuk munda të gjej punë në atdheun tim. Në vitin 2014 erdha si turist në Gjermani, pastaj qëndrova dhe gjeta punë në një restorant. Por jeta ime nuk qe ashtu siç e kisha menduar unë.

Mëso më shumë

Një e ardhme më e mirë për familjen

Një e ardhme më e mirë për familjen

Unë quhem Agim dhe vij nga Kosova. Më parë kam punuar në prodhimin e mermerit, por pagesa ishte e keqe. Me rrogën që merrja nuk mund të mbuloja shpenzimet për familjen time. Për ketë arsye në vitin 2015 shkova bashkë me gruan dhe tre fëmijët e mi në Gjermani. Atje bëmë kërkesë për azil. 

Mëso më shumë

Ëmbëlsira nga Tunizia

Ëmbëlsira nga Tunizia

„Marhaba min Tunis“ („Përshëndetje nga Tunizia“) – kështu përshëndes unë këdo që vjen në Tunizi. Unë quhem Selim. Si shumë të rinj tunizianë edhe unë ëndërroja më parë për një jetë jashtë vendit. Doja të bëja karrierë! Por pasi përfundova universitetin për ekonomik vendosa ndryshe. Qëndrova në Tunizi.

Mëso më shumë

Një parukier i suksesshëm në Erbil

Një parukier i suksesshëm në Erbil

Unë jam Bestoon, 32 vjeç dhe vij nga Erbil në Irak. Jam i martuar dhe kam 2 fëmijë. Në janar të vitit 2018 të gjithë bashkë ne shkuam në Gjermani, sepse situata në Irak qe shumë e vështirë për ne. Por edhe në Gjermani nuk kaluam mirë. Sot jemi kthyer përsëri në Erbil dhe unë kam një profesion të ri. Unë tani jam parukier.

Mëso më shumë

Një rrobaqepësi vetiake në Marok

Një rrobaqepësi vetiake në Marok

Unë quhem Said dhe jam rritur në krahinën Fès në Marok. Atje mësova dhe profesionin e rrobaqepësit. Duke qenë se mendoja që në një vend tjetër do të kisha shanse më të mira, në vitin 2015 shkova fillimisht në Turqi dhe pastaj në Greqi. Pastaj erdha në Gjermani. Atëherë isha 30 vjeç dhe shpresoja që në Gjermani të gjeja mundësi profesionale.

Mëso më shumë

Shfrytëzimi i shanseve në Ganë

Shfrytëzimi i shanseve në Ganë

Unë jam Kweku dhe jetoj në Ganë. Pas diplomimit në universitet mendova fillimisht të shkoj jashtë vendit. Por me pak ndihmë pastaj gjeta një punë në Ganë. Tani thur shumë plane për të ardhmen time këtu në atdheun tim.

Mëso më shumë

Punë e re dhe fillim i ri në Shqipëri

Punë e re dhe fillim i ri në Shqipëri

Unë quhem Ralf dhe jam 25 vjeç. Në fillim të vitit 2018 erdha në Gjermani, doja të krijoja një ekzistencë të re atje. Pas 5 muajsh e pashë që kjo gjë do të ishte shumë e vështirë pa pasur një status legal. Për këtë arsye u ktheva në atdheun tim, në Shqipëri – atje m’u hapën mundësi krejt të reja. Ndodhi kështu:

Mëso më shumë

Zeja e bukëpjekësit me të ardhme

Zeja e bukëpjekësit me të ardhme

Unë quhem Igrita dhe jam nga Shqipëria. Në janar të vitit 2016 emigrova bashkë me burrin dhe me 3 vajzat e mia në Gjermani. Çfarë kërkonim atje? Një jetë më të mirë! Në të vërtetë na eci mirë: burri gjeti punë si saldator, unë në pastrim dhe fëmijët filluan shkollën. Në shkollë ata mësuan shumë shpejt gjermanisht. Megjithatë na mungonin të afërmit dhe miqtë, na mungonte kultura jonë në Shqipëri. Prandaj në janar të vitit 2017 u kthyem.

Mëso më shumë

Firma ime, e ardhmja ime

Firma ime, e ardhmja ime

Unë quhem Jerry dhe vij nga Nigeria. Me një bursë unë munda të studioj në vitin 2014 për një vit inxhinieri makinash në Britaninë e Madhe. Por pastaj e pata të qartë që dëshiroj të kthehem në Nigeri për ta përdorur dijen e fituar në atdheun tim.

Mëso më shumë

Siguri dhe një familje

Siguri dhe një familje

Unë quhem Safet dhe vij nga Serbia. Pasi pata punuar një kohë të gjatë në atdheun tim si murator dhe bojaxhi erdha të kërkoj fatin tim në Gjermani. Por atje ishte shumë e vështirë për të gjetur punë. Prandaj mendova të kthehem përsëri në Serbi. Por nuk arrita ta marr këtë vendim. Autoritetet gjermane më dëbuan nga Gjermania.

Mëso më shumë

Drejt shanseve të reja me firmën vetiake

Drejt shanseve të reja me firmën vetiake

Unë quhem Sasha. Kam lindur në qytetin serb Krushevac dhe pasi jetova disa vjet në Gjermani u ktheva përsëri atje. Sepse ndërkohë munda të filloj me firmën time në Serbi diçka për të cilën kam ëndërruar gjithmonë. Por pata edhe përkrahje. Kjo është historia ime:

Mëso më shumë

Kënaqësi në listën e gjellëve

Kënaqësi në listën e gjellëve

Unë quhem Bilal. Pas krizës financiare në vitin 2015 u largova nga Iraku dhe shkova në Gjermani. Doja të gjeja atje një jetë më të mirë. Mbërrita në Gjermani pasi udhëtova 12 ditë pa mundur të ha dhe të fle normal. Shpresoja që problemet e mia do të merrnin fund atje.

Mëso më shumë

Kozmetikë natyrore nga Maroku

Kozmetikë natyrore nga Maroku

Unë quhem Yassine dhe vij nga Maroku. Kam studiuar shkenca islamike në Fès, por pas përfundimit të studimeve nuk munda të gjej punë. Pastaj për fat mora pjesë në një shkollim profesional të projektit „Përkrahja e punësimit të rinisë në zonat fshatare“ (Förderung der Jugendbeschäftigung im ländlichen Raum, PEJ).

Mëso më shumë

Një shitore vetiake për ushqime

Një shitore vetiake për ushqime

Unë jam 36 vjeç, vij nga Tunizia dhe quhem Wissem. Kam jetuar afërsisht 15 vjet në Europë. Ëndrra ime ishte që të gjeja një punë të mirë atje dhe të krijoja familje. Por të dyja këto gjëra nuk funksionuan. Ndërkohë e kam gjetur lumturinë në atdheun tim, në Tunizi. Atëherë më dukej e pamundur një gjë e tillë.

Mëso më shumë

Mjaltë për Tunizinë

Mjaltë për Tunizinë

Përshëndetje, unë jam Khaled. Vij nga Tunizia dhe jam 34 vjeç. Familja ime zotëron një pikë tregtimi me fruta dhe perime, ku unë kam punuar për një kohë të gjatë. Por ëndrra ime e madhe ka qenë që të jetoja në Europë. Në vitin 2008, kur isha 24 vjeç, mora rrugën për në Europë. Fillimisht qëndrova një vit në Itali. Pastaj përmes Francës dhe Belgjikës shkova në Gjermani.

Mëso më shumë